Voor wie?
- laaggeschoolde jongeren van 17 tot 20 jaar die reeds gealfabetiseerd zijn in OKAN
- kennis Nederlands: 2e jaar technisch lezen
- leerlingen met veel motivatie!
Waarom?
Deze jongeren ondervinden een moeilijke doorstroom naar een passende vervolgopleiding en of een duurzame tewerkstelling, omwille van een tekort aan geletterdheid, vaardigheden en beroepscompetenties. Daarnaast beschikken de leerlingen nog niet over de nodige maatschappelijke en sociale vaardigheden om optimaal te kunnen integreren binnen onze maatschappij.
Doel?
- De leerlingen sterker maken in de Nederlandse taal, zowel op de opleidingsvloer, de werkvloer en in de samenleving.
- De leerlingen praktische handvaten aanreiken opdat de leerlingen zelfstandig kunnen functioneren in onze samenleving. We houden hierbij rekening met de specifieke noden van deze doelgroep en vereisten van het huidig opleidingslandschap en de arbeidsmarkt.
- Het expliciteren van talenten en competenties van de leerlingen via opleidingsexploratie, stages en ervaringsgericht leren.
- Het informeren, oriënteren en begeleiden van leerlingen richting vervolgopleiding en/of duurzame tewerkstelling met oog voor warme overdracht en nazorg.
Hoe?
Fase 1 | Fase 2 | Fase 3 |
Richtlijn: september – december Doel: kennis en vaardigheden op school aanreiken in functie van het vervolgtraject. Er wordt ingezet op vijf grote luiken: Nederlands, praktijk, digitale geletterdheid, wiskunde, sociale en maatschappelijke vorming. Doorheen het eerste deel van het traject hebben we als doel om de talenten en interessegebieden van de leerlingen in kaart te brengen. | Richtlijn: januari – juni Doel: praktijkgerichte oriëntatie, praktijkervaring, inschalen van competenties, kennis & vaardigheden op school bijschaven. Stage en school wordt gecombineerd. Dit creëert de mogelijkheid om de theorie te koppelen aan de praktijk. Er wordt ook ondersteuning aangeboden in de bedrijfscontext. + 3 dagen stage | Richtlijn: … Doel: warme overdracht naar werkgever of vervolgopleiding |
Welke lessen krijg ik in NED’werk?
In NED’werk krijg je 29 uren les per week.
Nederlands – 8 uren
We werken verder op lezen en schrijven.
Praktijk – 6 uren
- 1 middag krijg je 3 uren praktijk in de harde sector. Bijvoorbeeld: hout, bouw, fietsenhersteller, elektriciteit, schilder, magazijnier, …
- 1 middag krijg je 3 uren praktijk in de zachte sector. Bijvoorbeeld: koken, zorg, naaien, huishouden, verkoop, …
We doen ook bedrijfsbezoeken en doe-dagen.
Digitale geletterdheid – 3 uren
We leren werken met computer, smartphone en internet.
Wiskunde – 4 uren
Tijdens deze 4 uren wiskunde krijgen we alle basisvaardigheden onder de knie.
Sport en gezondheid – 2 uren
Sporten is gezond! Naast beweging is gezonde voeding heel belangrijk.
Sociale vaardigheden en maatschappelijke vorming – 6 uren
Om te kunnen functioneren in een bedrijf, maar ook in de maatschappij, moet je goed kunnen communiceren: praten en luisteren. Je hebt respect voor iedereen, voor elke religie en elke overtuiging.